Ända in på 1800-talet användes stål, flinta och fnöske för att göra upp eld. Det var först fram mot 1830-talet som den första typen av tändstickor, fosfortändstickan, blev allmänt använd.
Från stenåldern och framåt hade fnösket stor betydelse för människans möjligheter att hålla sig varm i kallt klimat. Ett arkeologiskt bevis för detta utgör fyndet på 1990-talet av ismannen Ötzi. Ismannen levde omkring år 3 300 f. Kr. under den period som kallas kopparstenåldern. Han bar med sig en läderpung med några flintredskap, fnöske och svavelkis som användes till eldslagning ifall den medburna glöden skulle slockna.
Fnöske har alltså sedan lång tid tillbaka använts för att fånga upp gnistor vid eldslagning och fynd av både fnöske och bearbetade fnösktickor har gjorts också i Norden vid utgrävningar från stenåldern.
Tecken på användningen av fnöske har hittats för 9000 år sedan bl.a. i Danmark och England. Den industriella tillverkningen av tändstickor, som inleddes år 1832, betydde småningom att användandet av eldstål och fnöske så sakteligen upphörde.
Att göra upp eld med ett traditionellt Elddon är ett fantastiskt och enkelt sätt att få igång en lägereld på ett historiskt vis.
När stålet slås mot en vass bit flinta så avger det en skur utav gnistor som sedan antänder fnöske eller koltyg som sedan börjar att glöda.
Lägg sedan glöden i ett knippe torrt gräs, näver eller uppfluffat jutesnöre och blås tills att det flammar upp.
Detta sätt att göra eld är en utmärkt färdighet att lära sig som ett alternativ till moderna metoder. Det är verkligen tillfredsställande att göra eld som förr och har man väl börjat med detta så känns det snabbt som det bästa sättet att göra eld ute i naturen. Enkelt, historiskt och genuint…
Detta Elddon i lite lyxigare format innehåller allt du behöver för att få igång brasan på ett historiskt och traditionellt vis. Eldstål, flintastenar, fnöske samt tjärvedsticka, koltyg och höknippe. Det som gör detta Elddon lite lyxigare är till största delen det fina fnösket. Att få fram fint och mjukt fnöske kräver en hel del handpåläggning och tid. Tickor utav rätt sort och kvalitet skall hittas, hämtas och skalas. Sedan skäras ut med varsam hand för att senare bearbetas och behandlas i asklut. Det är en del jobb med fnösket men kvalitén det blir och att det har använts i tusentals år gör mödan värt.
Asken innehåller ett traditionellt eldstål, flinta, tjärvedsticka, stavar från fnöskticka samt höknippe, koltyg och fnöske.
Från gnista till flammande brasa..!
Varumärke:Wilma Naturprodukter