Rådjur, Buttolo universalpipa.
Buttolos munpipa är ännu mer användbar och mer mångsidig vid praktisk jakt än Buttolo gummiblåsa. Den här pipan består av en halvrund, urskålad plastkropp. Vardera änden täcks av en bakelittunga. Tungorna hålls fast av en två metallbyglar och ligger rätt när de med spetsen precis täcker urskålningen i änden på pipan.
Den korta skänkeln är till för kidets kontakt- och ångestläte. Den långa för smaldjurets och den vuxna getens kontakt- och ångestläte.
Det är en klar fördel att ha den här uppsättningen läten samlad i en och samma pipa eftersom då slipper handskas med en massa olika instrument.
Kidets kontaktläte frambringas med den korta skänkeln. Man för in pipan mellan läpparna till första bygeln, riktar den något nedåt och blåser kort och lätt in i pipan. Mestadels räcker det att locka med två serier om vardera fem läten med varierande ljudstyrka. Mellan de enskilda lätena gör man en paus på ett par, tre sekunder och mellan serierna en paus på 20-30 sek. då man kollar läget.
Getens och smaldjurets kontaktläte frambringas med den långa skänkeln. Med bakelittungan nedåt stoppar man in pipan ca. 1 cm. mellan läpparna. Man blåser nu in i pipan och försöer geom att prova sig fram, hitta den rätta tonhöjden (finns på kassett- och videobandet "Locka Råbock!" av Gunnar Sundh). Efter kidets kontaktläten börjar man med de här lätena efter en längre paus på ett par, tre minuter för att kolla läget på nytt.
Sedan lockar man med 5-10 enstaka läten med varierande ljudstyrka. Därefter 3-5 serier med vardera 5 läten, pauser och kontrollpauser så som beskrivits ovan för kidlätet. Får man ingen reaktion på detta, måste man föka sig påhetslätt lyckas bättre.
Hets- och ångestlätet ås likaledes med den långa skänkeln. Härvid stoppar man in pipan obetydligt längre mellan läpparna än vid kontaktlätet. Man blåser liksom stötigt och genom en lätt förskjutning av pipan kan man få fram rätt karaktär och tonhöjd på lätet (finns på kassett- och videobandet "Locka Råbock!" av Gunnar Sundh).
Hetslätet är speciellt framgångsrikt när det gäler "håckade bockar". Det är ett tvåstavigt, gät ljudande läe med lätt fallande tonhöjd "pi-a". Först frambringar man 5-10 enstaka läten med 2-5 sek. mellanrum, sedan ca. 3-5 serier med vardera 5 läten och med pauser som ovan angivits för kidlätet. Får man ingen reaktion på detta, kan man under högbrunsten sätta in några få, enstaka ångestläten. Ångestläten frambringas genom att man stoppar in pipan mellan läpparna som vid hetslätet, blåser en något längre stömen äatt man genom en skakande rörelse av pipan får fram ett vibrerande ångestläte (jfr. med kassettbandet).
Ångestlätet liksom hetslätet lär sig vät gäller att med ett enda snabbt läte få en drivande bock eller en bock som är påt fly att stanna upp, såatt man kan komma till tals med honom. har man ingen framgång med sitt lockande efter 30-40 min. får man byta lockplats, även om man kan pröva dän efter några dagar.
Bakelittungan blir fuktig av saliv, speciellt vid hets- och ångestläna och bötorkas av efter några lockserier. Senast dock så snart tonrenheten börjar avta.