Lockpipa för räv, muspipa.
Alla rovdjur, och speciellt räven, reagerar på musens korta, ljusa pip eftersom möss utgör rävens basföda. Rävens fina hörsel uppfattar vid vindstilla väder väder muspipet på mer än 100 m. Beroende på temperament, hunger och erfarenhet kommer Mickel antingen rakt på lockstället, även om den är försiktig, eller också gör den en lycka och går i vind på ljudkällan.
Muspipet skall jägaren för det mesta bara använda när han/hon fått syn på en räv som är på väg bort ifrån honom. Om jägaren i sin närmaste omgivning lyckas hitta ett gömsle (buske, grovt träd, vedtrave eller lika pass - ett torn är mindre lämpligt med tanke på ljudvinkeln) ska han/hon gömma sig här så tyst som möjligt och frambringa muspipen med oregelbundna intervaller.
Ungefär: fi-fi-fi-fi-fi-fi-fi-fi.
Detta frambringas genom att muspipan skjuts in under överläppen och man blåser försiktigt i den (som att blåsa i en tomhylsa).
För att inte jägaren skall behöva vara ständigt skjutberedd - något som kan vara tålamodsprövande - bör han/hon om han/hon använder hagel höja bössan föst när räven är så nära att den inte längre kan komma undan. Förutom ett bra gömsle bör man dessutom tänka på att vinden ligger rätt och att räven inte behöver korsa jägarens spår när den närmar sig.
Ljudprov: www.stabilotherm.se/ljud/76371.mp3